28 March 2012

super easy vanilla cake

Pin It

cupcake vanilla ini adalah salah satu favorite pelajar honey..sebenarnya permintaan ulang tayang daripada mereka dah lama tapi baru berkesempatan nak buat..MIL honey dan mode pun suka kek ni...mungkin sebab rupa dan rasanya yang agak simple...kadang2 benda yang simple ni menarik juga kan..




seloyang cake vanilla untuk mode....katanya tak puas makan cupcake yang kecik sangat campur dengan tak sampai hati, cute sangat

sebelum dihias dengan frosting yang diubahsuai dengan strawberry candy


tadaaaaaa...setelah terhegeh2 menghiasnya  (akibat kekurangan alatan yang sesuai) dengan bantuan mode...


saya namakan cupcake ini cupcake Vanilla Nigella Lawson sebab saya dapat resepinya daripada blog beliau...resepi sangat simple dan sangat2 easy untuk newbie macam honey....1st time buat gerenti jadi..rasanya pun sedap...untuk sukatan ni,menurut Nigella kita boleh dapat dalam 12 cup..tapi
 setelah beberapa kali buat cupcake ni,tak dapat 12 cup...honey hanya dapat lebih kurang 8-9 cup sahaja...mungkin size cup yang digunakan berbeza




untuk cupcake vanilla

125g  Butter
125g Castor sugar
125g Plain Flour ( mix dengan 1/2 tsp baking powder  + 1/2 tsp soda)
kalau nak senang guna je tepung naik sendiri
2 egg (gred A)
1 tsp Vanilla esen ( saya suka lebihkan vanilla dan lebih suka vanilla extract..
aroma vanilla lebih terasa)
2 tsp fresh milk...tapi saya sentiasa lebihkan 3 sudu...suka rasa susu dalam cake ni
optional:  raisin or choc chip ( honey selalu guna strawberry chip or choc chip)




cara-cara 

1.pukul butter + sugar...pastikan lembut dan kembang
-bila kembang, campur telur..masukkan satu persatu..then masukkan vanilla

2. masukkan separuh tepung dan separuh susu...pukul rata. Bila dah mix, masukkan saki baki susu dan tepung.

3. bila semua adunan dah sebati...masukkan raisin or choc chip tadi

4.masukkan adunan dalam cup - 3/4 dari saiz cup

5. bakar pada suhu 160c selama 15-20 minit...




Buttercream Frosting 

150g butter -- softened
250g icing sugar 
1-2 tsp vanilla
2 tsp  hot water

(honey ubah suai dengan  menambah candy perasa strawberry yang dimesin halus seperti gula icing..balanced kan dengan jumlah gula icing hingga jadi 250g...dapat idea ni daripada rancangan cake boss di astro..hehehe dan rasanya boleh tahan..wangi dan ada rasa gula2..cuma kena pandai seimbangkan tahap kemanisannya)



cara-cara

1.pukul butter dan sugar hingga kembang dan halus
2. bila sebati tambahkan vanilla dan air panas...pukul lagi hingga kembang dan lembut..
3. titikkan adunan dengan pewarna kegemaran masing2

hiaslah cupcake ikut kreativiti masing2.....


senangkan!!!....selamat mencuba

NYUM!!! NYUM!!!


modE&HoneY.inc™ 2012

4 comments:

  1. wahhhhhhhh saya sgt kagum dengan puan madu!!!

    ReplyDelete
  2. terer mung mad....boleh nego doh ni.hehe

    ReplyDelete
  3. terer hape.. ciptaan ciplak juga. mung lagi terer..

    ReplyDelete

Mode and honey - our timeline story....